Skip to main content

Expositie: Duurzaam en gezond van eigen grond

Altijd al meer willen weten over het duurzame boerenleven in Midden-Delfland? Bezoek dan de expositie Duurzaam en gezond van eigen grond.

Zaterdag 19 juni is de opening van de expositie in het bezoekerscentrum en de gerestaureerde wagenschuur op de Levende Buitenplaats bij Op Hodenpijl.  Allerlei vormen van duurzame landbouw komen aan bod: kringlooplandbouw, biologische landbouw, natuur inclusief boeren, weidevogelboeren en herenboeren. En niet te vergeten gaat het om streekproducten als duurzaam en gezond alternatief.

Lees verder

Wegwerkzaamheden Beneluxtunnel

De komende tijd zullen er wegwerkzaamheden zijn aan de Beneluxtunnel. Er zullen verschillende omleidingen zijn en u kunt als gevolg van deze werkzaamheden hinder ervaren. Bekijk daarom voor uw vertrek of u rekening moet houden met omleidingen en extra reistijd. 
Voor een actueel overzicht kunt u terecht op de website van Rijkswaterstaat

Muurschildering op Jeugdhuis, Schipluiden

Half december 2023 is de schildering op de muur van ‘het Jeugdhuis’ in Schipluiden afgerond. Dirk Post, ondernemer en eigenaar van Op Hodenpijl te Schipluiden heeft deze schildering laten maken door kunstenares Margriet Snaterse.

Op de muurschildering is een vrolijke afbeelding en een gedicht te zien, waardoor de blinde muur van de voormalige school en de steeg ussen Keenenburgweg en de parkeerplaats van Albert Heijn lekker is opgefleurd.

Kunstenares Margriet Snaterse brengt met haar (muur)schilderingen vrolijkheid in vaak stenige en troosteloze buitenruimte. ‘Juist in het alledaagse leven is het zo fijn om een sprankelende omgeving te hebben waar je vrolijk van wordt.’

Het Pentagram

Vorig jaar is de engel die sinds jaar en dag de toren van onze kerk sierde, ‘weggevlogen’. Op maandag 31 januari 2023 is het Pentagram op de toren geplaatst.


Het pentagram staat voor oneindig bewustzijn, het is een vijfpuntige ster en is een van de oudste symbolen ter wereld. De ster wordt gevormd door een doorlopende lijn waarin de vijf punten met elkaar verbonden worden. Deze punten staan symbool voor: ether, lucht, aarde, vuur en water. Samen staan zij voor de verbinding tussen mens en natuur. Het pentagram is bevestigd op een gouden bol die staat voor Moeder Aarde. Dit alles tezamen maakt het pentagram tot een symbool dat compleet passend is voor Op Hodenpijl en overeenkomt met onze visie en missie.

Maurice de Hond – Een inspirerende plek

Maurice de Hond schreef een artikel over Op Hodenpijl naar aanleiding van de bijeenkomst van Tegenwind welke op 18 september plaats vond.

Een bijzonder positieve ervaring afgelopen zondag. Niet alleen de Tegenwind bijeenkomst zelf, maar ook de inspirerende plek waar de bijeenkomst plaatsvond.

Tegenwind bijeenkomst

Zondag was de Nederlandse Tegenwind – bijeenkomst. Na een eerdere succesvolle bijeenkomst bij Brasschaat in België was deze nu vlak bij Delft.

Men kwam van heinde en verre om degenen die aan de eerste zes Tegenwind-documentaires meededen en de makers te ontmoeten. Er was een forumgesprek en na afloop werden er in het boek, dat gemaakt is van de documentaire, door ons allen handtekeningen geplaatst. Dat laatste duurde lang, maar dat had een fijne reden. Want iedereen wilde wat persoonlijks tegen ons zeggen en aangeven hoe belangrijk zij de documentaires vonden. Velen gaven mij ook aan trouwe lezer te zijn van deze site en er veel steun aan gehad te hebben.

Het gaf iedereen het gevoel dat men niet alleen stond en dat er anderen waren, die zich niet zomaar klakkeloos neerlegden bij alles wat de autoriteiten zeiden en ons oplegden. Tijdens het forum heb ik het als volgt onder woorden gebracht.

Lees hier het hele artikel.

Compliment voor De Levende Buitenplaats Hodenpijl Schipluiden

Het rijksmonument De Levende Buitenplaats Hodenpijl in Schipluiden ontvangt in augustus het maandelijkse Compliment voor het Monument van de provincie Zuid-Holland. Het compliment werd op 18 augustus uitgereikt aan Dirk en Tilly Post, eigenaren van het boerderijensemble en de buitenplaats. Ze hebben de afgelopen jaren met veel liefde het complex gerestaureerd en herbestemd om het bijzondere erfgoed Hodenpijl van de familie Van Wouw weer in ere te herstellen.

Lees verder