Skip to main content

De Bijen in de tuin en op de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl

De bijen hebben het hele jaar enorm veel stuifmeel verzameld (in de moestuin, fruitboomgaard, op het bloemenveld, A4 Honey Highway maar ook de klimop langs de kerk en de lindebomen) en opgeslagen in hun raat. Met deze diversiteit aan stuifmeel houden de bijen zich gezond.

Ook hebben de volken veel propolis verzameld, dat maken ze van de hars van bomen. Hiermee bekleden ze hun kast en bouwen de vliegopening dicht tegen de kou. Dit heeft ook een bacterie,-virusremmende werking en is essentieel voor hun gezondheid. Al onze bijenvolken overwinteren op hun eigen honing. De bijen halen alles wat ze nodig hebben voor hun gezondheid uit hun omgeving.

Van twee volken zijn de nieuw geboren koninginnen niet goed bevrucht, omdat het zo stormde de dagen nadat de volken gezwermd hadden. Of is de koningin ná de bruidsvlucht niet terug gekeerd. Ook is er een bijenvolk dat zich niet heeft kunnen verweren tegen de wespen. Ook dat is de natuur. De lege bijenkasten zijn dan een geschenk voor ons. De bijenwas wordt gesmolten en daar maken we kaarsen en crème van. Propolis verwerken we in een tinctuur en crème, die ook voor de mens zeer heilzaam is. In de winkel zijn zelfgemaakte producten verkrijgbaar: Bijenwaskaarsen in de vorm van een bijenkorf en dinerkaarsen, propolis-tinctuur en -zalf.

Deborah Post met haar team Peronne, Ellen, Margot, Riany, Anita onderhouden de Bijen en de BIJenfarm. Bedrijven en particulieren kunnen een bijenvolk supporten. Het cosmeticamerk Guerlain geeft steun aan een bijenvolk omdat hun crèmes gemaakt zijn van 90% natuurlijke ingrediënten; plant en bloemextracten, propolis, honing, bijenwas. Sinds 1828 is de Bij hun symbool, ook de verpakking van crèmes en parfum is in de vorm van een raat of bijenkorf. (www.guerlain.com). Bedankt alle gasten van Op Hodenpijl voor jullie aandacht voor de Bijen. In het nieuwe jaar organiseert Honey Highway workshops, BIJendiner en voor het 6e jaar de biodynamische imkercursus.