Skip to main content

Filosofie

Ont-moeten, ont-dekken, ont-wikkelen

Na een intensieve verbouwing opende een volledig gerestaureerd Op Hodenpijl haar deuren in 2007. Inmiddels is het ontwikkeld tot restaurant, cultuurkerk, trouw- en rouwlocatie, centrum voor gezondheid en welzijn, vergaderplek en boerderij. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontdekken wie ze zijn en wat zij willen en waar ze zich bewust kunnen worden van hun kracht en talent.

In de voormalige Kerk heeft de preek van de pastoor plaats gemaakt voor concerten. Muzikanten als Lois Lane, Huub van der Lubbe en Stef Bos staan op het programma. Artiesten die simpel, klein en vooral akoestisch een sfeer neer zetten die past bij de ongedwongen sfeer van Op Hodenpijl. Die je het gevoel geven dat je bijna bij hen op schoot zit. Iets wat niet alleen het publiek weet te waarderen, ook artiesten keren regelmatig terug om die reden.
Klassieke muziek maakt ook onderdeel uit van het programma. Elke derde zondag van de maand brengt dirigent Marco Bons nieuwe muzikanten mee voor Klassiek op Zondag. Een levendig programma, omdat Bons tussen de muziekstukken door meer vertelt over de componisten, musici en de muziekstukken. Op Hodenpijl biedt ook een programma op de woensdagavonden met ‘bewuste’ onderwerpen over gezonde voeding, alternatieve geneeswijzen, coaching of spiritualiteit.

In het voormalige Pastoriegebouw staan gezondheid, wijsheid en welzijn centraal. Therapeuten en trainers bieden hier consulten en workshops aan in de alternatieve gezondheidsfeer. Veel bedrijven in de regio maken gebruik van het gebouw voor vergaderingen en bijeenkomsten met een groen en bewust tintje.
Het restaurant vormt het hart van het bedrijf. Wekelijks bedenkt een team van koks een drie gangen menu dat past bij het seizoen en de streek. Groenten vormen de basis van alle gerechten. Toch zijn de gerechten Op Hodenpijl niet puur vegetarisch. Bij elk (hoofd)gerecht wordt een vlees- of vissoort gekozen. De chef van Op Hodenpijl gebruikt hiervoor juist de delen van een dier die je niet in de supermarkt tegen komt: de vang, de bavet of het buikspek van het varken.

Een bezoek aan het landgoed is de moeite waard. Niet alleen om op adem te komen in de lommerrijke achtertuin, maar ook voor een bezoek aan de Levende Buitenplaats die dagelijks open is voor het publiek. De stallen, de tuinen en de kas van deze boerderij voorzien het restaurant van groenten, kruiden, fruit, eieren en vlees. Alles wordt geteeld met respect en aandacht voor de natuur en de dieren, zonder bestrijdingsmiddelen en op diervriendelijke wijze. Vooral in de zomermaanden is het restaurant grotendeels zelfvoorzienend.