Skip to main content

Natuurleerplaats Hodenpijl

Natuurleerplaats Hodenpijl is een kleinschalige particuliere school voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Onze school is gevestigd op de Buitenplaats van landgoed Op Hodenpijl, in een monumentale wagenschuur met een grote schooltuin, biologische kindermoestuin & boomgaard. De levende Buitenplaats bestaat verder uit een boerderij met dieren, biologisch (dynamische) moestuin, kiemkas, boomgaard, bijenfarm, kruidentuin en weides.

Visie & missie

We leren de kinderen te verbinden en eerbiedig om te gaan met mens, natuur en cultuur. We zien ontwikkeling in de breedste zin als een wisselwerking tussen hoofd, hart & handen. Ons onderwijs wordt afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind, zoals het gedefinieerd is door de Antroposofie. Daarbij zorgen we er voor dat er een gezonde afwisseling plaatsvindt tussen taal, rekenen, fysieke ontwikkeling en kunstzinnig onderwijs. En het leren omgaan op een biodynamische manier met de dieren en de moestuin. Hierbij betrekken we de hele gemeenschap dit zijn de leerlingen, ouders, leerkrachten. Gezamenlijk ontfermen we ons over de Natuurleerplaats zodat de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Het is een plek waar kinderen leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en hoe zij van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. We hebben een vast dagritme en we leren veel door te doen en te ervaren. Bovenbouw kinderen doen projecten waarbij kinderen voelen: ik kan het verschil maken, ik kan de wereld waarin ik wil leven, zelf vormgeven. Bijvoorbeeld projecten over o.a. voeding, moestuin, biologisch boeren, ondernemerschap, duurzaamheid. En het kunstzinnig onderwijs sluit hierbij aan. Er is voldoende tijd voor cognitieve vakken, ook worden kinderen wegwijs gemaakt in de Engelse taal. Tegelijkertijd worden ze voorbereid op passend vervolg onderwijs. Er zijn 2 (PABO) leerkrachten voor de bovenbouw kinderen en een kleuterbegeleidster. De kleuters spelen heel veel maar worden ook betrokken bij activiteiten als groenten & fruit snijden, pony’s borstelen en bij het moestuinieren. Door het vaste dagritme is structuur en dat geeft rust en veiligheid.

Biologische moestuin, stal met dieren en buiten bewegend leren

Uit de moestuin oogsten, fruit plukken. De kinderen stellen het moestuinplan op, bewerken de grond, planten, zaaien, wieden, oogsten. Van de groenten koken ze een groentesoep of groentepasta als warme lunchmaaltijd. Hout halen om een vuurtje te maken op de vuurplaats en ook dansen en toneel. In de stal en weide leven de 2 pony’s, kalfjes, schapen & lammetjes. Kinderen helpen mee de dieren verzorgen en alles wat er bij komt kijken; een biologisch (dynamische) omgang met dieren.

Onder de overkapping op het schoolplein worden er ook lessen gegeven, er is een timmertafel, boomhut, relaxschommels. Taal-, reken en bewegingslessen vinden geregeld buiten plaats. Naast het dag- en weekritme speelt het volgen van de seizoenen een grote rol.  Door het vieren van de seizoensfeesten worden kinderen zich bewust van het jaarverloop en stimuleren we de verbondenheid met de natuur.

Praktische informatie

Natuurleerplaats Hodenpijl is 4 dagen in de week geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, van 09:00 uur tot 14:30 uur. We volgen de reguliere vakanties. De school voldoet aan de leerplicht. 

Speelmiddagen (naschools) op dinsdag en donderdag van 14.30 -16.30 uur, begeleid door leerkrachten. Kinderen spelen, er wordt gezorgd voor ontspanning, knutselen, spelletjes, dans. 

Benieuwd naar ons onderwijs? Kom naar een open dag. Wil je eerder kennismaken? Dat kan! Stuur een mailtje naar natuurleerplaats@ophodenpijl

Meer weten? Vraag het ons

contactgegevens

Adres:
Tramkade 24 C
2636 AX Schipluiden 

Email: Natuurleerplaats@ophodenpijl.nl

Open dag Natuurleerplaats Op Hodenpijl op zaterdag 23 maart

Zaterdagmiddag 15 juni zet de particuliere kleinschalige basisschool op de Buitenplaats Op Hodenpijl haar deuren open. De Natuurleerplaats is een schooltje voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.  

Het onderwijs op Natuurleerplaats Hodenpijl wordt afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind, daarbij zorgen we er voor dat er een gezonde afwisseling plaatsvindt tussen taal, rekenen, fysieke ontwikkeling en kunstzinnig onderwijs en vooral buitenzijn. De natuur, de biologische boerderij met dieren en moestuin, kiemkas, boomgaard, bijen, ponnies is verweven met de Natuurleerplaats.

Locatie: Buitenplaats Op Hodenpijl
Tijd: zaterdag 15 juni van 13.00 -14.30 uur
Wie: ouders met hun kinderen

Aanmelden: natuurleerplaats@ophodenpijl.nl