Skip to main content

Het immuunsysteem zit ook in je brein – Dr. Carla Peeters

Niet een virus maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging van de volksgezondheid schreef dr Carla Peeters in september 2021 in HP De Tijd. Zij waarschuwde voor de lange termijneffecten van langdurige stress, angst, lockdowns en overige maatregelen die het immuunsysteem kunnen aantasten. Inmiddels blijkt uit vele internationale onderzoeken dat in alle leeftijdsgroepen meer mensen overlijden dan voor de pandemie. Een recent rapport van ING toont dat het ziekteverzuim, vooral psychische klachten, tijdens de pandemie hoger is geworden dan 20 jaar geleden, en de 18 miljard euro aan kosten overstijgt.

Het OECD Health at a glance; Europe 2022 rapport, signaleert een verdubbeling van depressie onder jongeren tijdens de pandemie, die nu tweemaal zo hoog is dan bij ouderen. Het aantal gebruikers van ritalin is significant toegenomen. Ook jong dementie stijgt. Kinderen en jongeren zijn minder actief en hebben tijdens de pandemie slechtere eetgewoonten ontwikkeld waardoor overgewicht en obesitas zijn toegenomen. Deze enorme stijging heeft een grote impact op de samenleving. Niet aan iedereen kan tijdig zorg geleverd worden. Zonder verandering van perspectief kan de pandemie een blijvend litteken worden, zelfs over generaties heen.

Door vele wetenschappers worden de hersenen als een integraal onderdeel van het lichaam gezien waarin hersenen en het immuunsysteem in constante interactie zijn met elkaar. Immunologische cellen vervullen een belangrijke rol in het bewaken van de hersenfunctie. Zo blijkt uit onderzoek dat darmontsteking kan leiden tot veranderde emoties en emoties kunnen leiden tot diarree of verstopping. Miljarden bacteriën in de darmen (ook wel het tweede brein genoemd) hebben effect op het functioneren van de hersenen en kunnen gelinkt worden aan tal van ziekten zoals depressie, autisme, burn-out en Alzheimer.

Het huidige zorgsysteem legt deze verbinding nog niet. Er wordt gefocust op een ‘one size fits all’ benadering door een protocollaire aanpak en het voorschrijven van medicijnen die de oorzaak niet wegnemen, waarbij velen bijwerkingen ervaren met soms zelfs dodelijke gevolgen. In deze lezing wordt je aan de hand van literatuur en voorbeelden uitgenodigd tot een ander perspectief op het herstel van het functioneren van de hersenen.

Inspiratie voor een gezondere wereld.

Prijs lezing: € 19,50 inclusief pauzedrankje

Ook te reserveren, ons eet en weet arrangement
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk de lezing. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot de lezing.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Prijs lezing: € 19,50 inclusief pauzedrankje
Prijs lezing inclusief maaltijd: € 43,-

Datum

woensdag 22 maart 2023

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 19,50

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl