Compliment voor De Levende Buitenplaats Hodenpijl Schipluiden
Het rijksmonument De Levende Buitenplaats Hodenpijl in Schipluiden ontvangt in augustus het maandelijkse Compliment voor het Monument van de provincie Zuid-Holland. Het compliment werd op 18 augustus uitgereikt aan Dirk en Tilly Post, eigenaren van het boerderijensemble en de buitenplaats. Ze hebben de afgelopen jaren met veel liefde het complex gerestaureerd en herbestemd om het bijzondere erfgoed Hodenpijl van de familie Van Wouw weer in ere te herstellen.
Op Hodenpijl
In 2007 opende de volledig gerestaureerde kerk en de pastorie Op Hodenpijl na een intensieve restauratie haar deuren van het bezinnings- en ontmoetingscentrum. Het is uitgegroeid tot restaurant, cultuurkerk, trouw- en rouwlocatie, centrum voor gezondheid en welzijn, vergaderplek en boerderij. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontdekken wie ze zijn en wat zij willen en waar ze zich bewust kunnen worden van hun kracht en talent.
De Levende Buitenplaats
Buitenplaats Hodenpijl is een overblijfsel van een 17e-eeuwse buitenplaats, gekenmerkt door een ruim erf, vijver en hoge bomen rondom. Onder de opkamer bevindt zich een oude kelder met kruisgewelven die wordt gedragen door achtkantige zuiltjes. Op het erf staan verder een oude wagenschuur en tuinmuur. De gehele voormalige buitenplaats – met de uitzonderlijke boerderij en wagenschuur – is een rijksmonument.
Hodenpijl door de eeuwen heen
De oudste vermelding van een woning op deze plaats dateert uit 1561 (de Tiende Penning van Hodenpijl). De oorspronkelijke boerderij werd in de zeventiende eeuw uitgebouwd tot buitenhuis waar het boerenbedrijf zorgde – via de veeteelt en de bereiding van boter en kaas – voor de inkomsten. Een nieuwe boomgaard en een singel vergrootten het karakter van een buitenplaats.
In de negentiende eeuw werd het huis Hodenpijl zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht, maar werden ook de oude stallen afgebroken om twee boterpakhuizen te bouwen. Een schuilkerk vormde sinds de zeventiende eeuw een middelpunt op de buitenplaats. Deze schuilkerk brandde af in 1835.
De negentiende-eeuwse gebouwde waterstaatskerk staat er nog altijd en fungeerde tot 1963 als kerk en pastorie. Nadat de toren van de kerk verdween en de ramen van de kerk werden dicht gemetseld, werd de kerk gebruikt als pakhuis en groothandel.
In 2006 kwam het boerderijgedeelte achter de buitenplaats in bezit van de familie Post uit Schipluiden en ontstond het plan voor De Levende Buitenplaats voor Midden-Delfland.
Restauratiesubsidie mét werkplaatsen voor leerlingen
Over een periode van tien jaar zijn grootscheepse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan het complex waarmee de voormalige buitenplaats letterlijk opnieuw leven is ingeblazen. Een deel van de monumentale boerderij is gerestaureerd en het buitenterrein van de buitenplaats is hersteld.
Het laatste onderdeel van de restauratie vormde de wagenschuur, onderdeel van de boerderij, waaraan de provincie in juni 2020 een subsidie heeft toegekend van €113.758,-.
De restauratie van de wagenschuur bood ook werkgelegenheid aan leerling-restaurateurs onder de vlag van Restauratie Opleidingsprojecten Zuid West (ROP). Het behoud van ons erfgoed vraagt immers ook om behoud van het vakmanschap. Het is van groot belang dat (jonge) mensen weer kiezen voor een opleiding in de bouw, maar vooral ook voor een restauratieopleiding.
Plekken creëren voor bewuste levensgenieters
De Levende Buitenplaats en de kerk en pastorie Op Hodenpijl vervullen een maatschappelijke rol in Midden-Delfland en omstreken. De historische ruimtes in de boerderij, de wagenschuur, de kerk en pastorie zijn dagelijks toegankelijk voor het publiek en worden ingezet om groepen te ontvangen en bezoekers een kijkje te geven in zowel de historie van de plek als het boerderijleven.
Op het erf is ruimte voor tal van buitenactiviteiten, gerelateerd aan het leven en werken op de boerderij. In de moestuin en broeikas worden groentes gekweekt, die bij het restaurant ‘De Herdershof’ aan de overkant van de Gaag achter de kerk van Op Hodenpijl gegeten worden. Alles wordt biologisch geteeld met respect en aandacht voor de natuur en de dieren, zonder bestrijdingsmiddelen en op diervriendelijke wijze.
De buitenplaats is daarmee niet alleen een historische, maar ook een levende boerderij binnen een maatschappelijke context, een plek voor bewuste levensgenieters. Vandaar ook de naam De Levende Buitenplaats. Bij het informatiecentrum kunnen bezoekers informatie krijgen over en een blik werpen op de omgeving. De Levende Buitenplaats en het informatiecentrum zijn vrij toegankelijk voor het publiek, op afspraak worden ook rondleidingen gegeven aan groepen.
Ontmoet erfgoed
Monumenten dragen bij aan de identiteit en kwaliteit van onze leefomgeving. De provincie Zuid-Holland houdt monumenten in stand door restauraties te stimuleren en leegstand te voorkomen door herbestemming. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt de Provincie in die missie door nieuws en informatie over herbestemmingen te delen met onze achterban.
Elke maand reikt de provincie een Compliment voor het Monument uit aan een eigenaar van een rijksmonument die een bijzondere inspanning heeft geleverd aan het restaureren, herbestemmen en openstellen van een monument. Zo kan iedereen ervan genieten, want erfgoed is van ons allemaal!