Skip to main content

Concert – Van Beatles tot Bach – Johannette Zomer

Op zaterdag 31 juli brengt sopraan Johannette Zomer samen met Michiel Niessen een concert Op Hodenpijl.

Dat Johannette Zomer als een vis in het water is met barok componisten als Bach en Handel zal voor de meesten mensen geen geheim zijn, maar dat ze ook uit de voeten kan met Gershwin, Brel of de Beatles zal minder bekend zijn. Laat je verassen met dit verrassende cross-over programma, waarin Johannette en haar begeleider Michiel Niessen fraaie 17e eeuwse smartlappen en tophits laten horen (o.a werken van Caccini, Purcell, Handel en Bach), intieme luisterliedjes uit Noord Europa (o.a. Brel, de Korte, Sonneveld en van Veen) maar ook pakkende Pop & Ballad songs (o.a. Joni Mitchel, Bette Middler en natuurlijk the Beatles).  Het zal blijken dat haar typisch wendbare barokgeluid ook prima het latere genre tot zijn recht laat komen. Michiel Niessen neemt voor dit programma niet alleen zijn luit mee, maar ook een prachtig stel elektrische gitaren, om dit afwisselende programma zo kleurrijk mogelijk te kunnen omlijsten.

Johannette Zomer: sopraan met een internationale carrière, werkt(e) met alle belangrijke orkesten en dirigenten ter wereld. Heeft een voorliefde voor het barokrepertoire, maar is een alleskunner. Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar zij haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev en Ed Spanjaard. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’).

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien op verschillende grote podia  in Europa haar voornamelijk 17e eeuwse programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 kwam de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi, en in het najaar van 2017 een BACH cd uit met duetten voor sopraan en hobo onder de naam JuSt BACH, in samenwerking met hoboïst Bart Schneemann (Channel Classics). In 2016 richtte zij in haar woonplaats Zutphen een academie op, de Zomer Academie Zutphen, waarmee zij masterclasses, workshops, koorprojecten, meerdaagse muziekfestivals en operaproducties organiseert, zo een platform creëerend voor jonge professionals, studenten en amateur musici.

Michiel Niessen:  Op achtjarige leeftijd is hij begonnen met gitaarlessen. Op zijn veertiende is hij overgestapt naar de luit. Hij studeerde luit bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1986 studeerde hij af met onderscheiding waarna hij in 1988 zijn diploma uitvoerend musicus behaalde. Vanaf het eerste begin heeft hij zich bekwaamd in het solospel, het ensemblespel en ook het orkestspel. Met Ian Schneller van Specimen Products (Chicago) ontwikkelde hij de eerste elektrische luit. Dit unicum vermengt traditionele elektrische klanken met de karakteristieke kleur van luit-akkoorden en stemming. Hij verlegt continu de grenzen van de luit door alle stijlen te spelen. Van de muziek uit de vroege Middeleeuwen tot aan muziek met elektronische invloeden en van de Johannes Passion tot aan de etnische stijlen. Ook cross-over producties zijn een deel van zijn werk.

Ook te boeken, ons arrangement (concert inclusief maaltijd)
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk het concert. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot  het concert.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Prijs concert: € 18,50 inclusief drankje
Prijs concert inclusief maaltijd: € 41,- (Reserveren voor dit concert inclusief maaltijd is niet meer mogelijk)

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

zaterdag 31 juli 2021

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

18,50. Inclusief maaltijd: € 41,-

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl