Skip to main content

Bijeenkomst met Mohawkchief – Tom Porter

Op uitnodiging van Maarten Oversier is woensdag 12 juni  Tom Porter  ofwel Sakokwenionkwas te gast Op Hodenpijl. Tom Porter is chief van de Mohawkstam. Hij brengt een avond kennis, verhalen en spirituele wijsheid van Native Americans @Op Hodenpijl.

Maarten Oversier ontmoette 1997 Grandmother Sara Smith van de Mohawkstam uit Canada waarmee hij een hele diepe, dierbare en innige band ontwikkelde in de opvolgende jaren tot aan 2015 toen zij overleed. Oversier is heel verheugd dat Tom Porter, Sakokwenionkwas, naar Nederland komt en een avond met ons wil delen in Op Hodenpijl. Een uitgelezen kans om kennis te nemen van de verhalen, waarden, wijsheden en diepere inzichten van de Haudenosaunee. Tom is in zijn volk een hele bekende en zeer gerespecteerde representant van hun stammen. Iemand die nog opgegroeid is in de oorspronkelijke tradities van zijn volk en een begenadigd spreker is.

Oversier zegt hierover: ‘De Mohawks maken deel uit van een confederatie van zes stammen die samen De Irokezen heten, of Haudenosaunee, zoals ze zichzelf noemen. Sinds die ontmoeting ben ik in nauw contact gekomen met veel Haudenosaunee. Ik reis er bijna jaarlijks naartoe, raakte actief in allerlei uitwisselingsprogramma’s en initiatieven. Inmiddels ken ik daar veel mensen en werk er met regelmaat op basis van traumaverwerking. Heel bijzonder is het dat wij, Nederlanders, een historische band hebben met de Irokezen. Een vriendschapsband die zelfs met een verdrag en een symbolische schelpenkralenketting, de Tworow-wampup, bekrachtigd is.
Voor vele Irokezen heeft dit verdrag anno nu nog steeds een levende betekenis, terwijl dit in Nederland in vergetelheid is geraakt. We geven het een historische waarde, verder niks. Ik schreef hierover een artikel (https://www.maartenoversier.nl/downloads/irokezen.pdf) waarin ik uitleg dat er in dit verdrag nog steeds een potentieel ligt wat geopend wenst te worden. Wellicht juist in deze tijd, ongeveer vierhonderd jaar later!’

Tom Porter is schrijver van vele boeken, waaronder “Our Ways” en “And Grandma said”. Hij heeft talrijke mensenrechten- en onderwijsonderscheidingen ontvangen en heeft drie eredoctoraten. Tom zal Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nederland en België bezoeken. Aroniennens, die traditioneel zanger is in het Akwesasne Longhouse.Tom Porter zal zijn besprekingen beginnen met te bedanken voor de decennialange Europese steun van de UN in Genève.

Ook te boeken, ons eet en weet arrangement (inclusief maaltijd)
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk de lezing. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot de lezing.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Entree: € 12,50 inclusief pauzedrankje
Inclusief maaltijd: € 33,-

Geen velden gevonden.

 

Datum

woensdag 12 juni 2019

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

12,50

Ticket

Tom Porter

Locatie

Kerk
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl