Skip to main content

Lezing ‘De heks van Limbricht’- Susan Smit

Op zondag 27 juni is Susan Smit te gast Op Hodenpijl voor een lezing. Susan Smit, schrijfster van romans en non-fictieboeken over persoonlijke groei, komt vertellen over haar nieuwe historische roman ‘De heks van Limbricht’. Dit is een adembenemend, waargebeurd verhaal van een vrouw die in 1674 werd beschuldigd als heks in het gebied dat nu midden-Limburg is.

Daarnaast vertelt Smit over wat de oeroude westerse spirituele traditie, bekend als hekserij, voor haar betekent. Haar eerste boek ‘Heks, een magische reis door de westerse spiritualiteit’ (2001), waarin ze hierover schrijft, en ‘Wijze vrouwen’ komen tijdens de lezing ook ter sprake. Ze beantwoordt vragen en signeert na afloop de boeken.

De roman draait om Entgen Luijten, die haar leven lang gewend is haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

De heksenjachten hebben een grote wond gemaakt in het zelfbewustzijn van vrouwen en het naar buiten treden met kennis van de natuur en het mystieke. Tot op de dag van vandaag zijn er door het Vaticaan geen excuses aangeboden voor het door de hoogste leiding in Rome gestuurde eeuwenlange gruwelijke optreden van de Inquisitie. Goedbeschouwd waren heksen de eerste feministen. Heksenvervolging was een bloederige uitwas van vrouwenhaat, niets minder dan een oorlog tegen vrouwen, een feminicide, uitgesmeerd over enkele eeuwen.

We leven in een tijd waarin misstanden in de geschiedenis niet langer verdoezeld blijven. Een tijd van overgang tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Oude, corrupte machtsstructuren worden afgebroken, nieuwe systemen voorzichtig opgebouwd en zoiets gaat nooit zonder chaos en conflict. Het donker uit het verleden komt met een rotvaart in het licht om gezien, verwerkt en geheeld te worden. Waar licht op schijnt, wordt zichtbaar en daar verdwijnt het duister. De waarheid uitspreken, luid en duidelijk, maakt vrij. Met dit boek wil Susan Smit al die vrouwen die als heksen werden verbannen, gemarteld of ter dood gebracht na al die eeuwen hun waardigheid teruggeven door het verhaal te vertellen van één van hen – en niet de minste. We kunnen deze ‘heksen’ eerherstel geven door ze te herdenken – niet als de toverkollen die de sprookjes en stereotypen ons opdringen, maar als de opstandige, wijze vrouwen die ze waren.

Extra bij te boeken, ons luncharrangement.
Om 12.30 uur gaat de hartige proeverij van start. De proeverij bestaat uit hartige gerechtjes van het seizoen met een soep in koffiekop. De genoemde prijs is inclusief entreekaart.

Om 14.00 uur is de aanvang van de lezing in de kerk.

Entree: € 18,50
Reserveren voor de lezing inclusief lunch is helaas niet meer mogelijk.

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Tags:

Datum

zondag 27 juni 2021

Tijd

14:00 - 16:00

Prijs

€ 18,50. Inclusief lunch: € 34,50

Locatie

Kerk
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl
QR-code