Skip to main content

Zelfgenezing op doktersrecept – Richard Hoofs

De kracht van het zelfgenezende vermogen in ieder van ons. Op woensdag 16 november geeft Richard Hoofs een lezing over gezondheid, medische klachten en de verhouding tot onze ziel en levenswijze. Een mens is een bezield wezen. Zijn lichaam, persoon en ziel vallen samen tot één geheel, dat weer deel uit maakt van het grotere kosmische geheel waar in hij leeft. Medische klachten laten ons hierbij zien hoe we met onszelf om gaan. In welke mate persoon, lichaam en ziel in balans zijn. Ze houden ons een spiegel voor, waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Ons lichaam zit ongelooflijk knap in elkaar en liegt nooit. Als het lukt om er wezenlijk naar te luisteren, kunnen we daar enorm profijt van hebben. Het vertelt ons wanneer we uit verbinding zijn en aan de hand van de klachten ook hoe we weer in verbinding kunnen komen.                 

Mooi voorbeeld daar van is de ‘manager vol stress’, die rookt en drinkt en met een veel te hoge bloeddruk rond loopt. Zichzelf steeds weer oppompend, reactief vanuit zijn hoofd controlerend gericht op de buitenwereld, zonder verbinding met zijn diepere gevoel, zonder aarding en ontlading. Geen wonder dat de druk in het interne systeem oploopt. Zijn bloedvaten in zijn interne systeem knijpen verkrampt samen vanuit alle stress en zijn bloed giert onder hoge druk door zijn bloedvaten. Met uiteindelijk een hart- en of herseninfarct tot gevolg. Als de verbinding ten minste niet weer terug gevonden wordt en er weer verbinding, veiligheid, aarding en ontlading kan komen. Vandaar dat euritmie, meditatie en wandelen in de natuur ook zo helend werken. Ze herstellen de energiebalans, (bij hoge bloeddruk met name in het eerste chakra en tweede chakra) en geven een ingang voor bewustzijnsgroei en heling.

Een ziekte is vaak eerst in het mentale en emotionele vlak aanwezig, alvorens deze zich in het lichaam uit. De tekenen en symptomen van het lichaam zijn een boodschap dat er iets mis is en richten de aandacht naar dit gebied van disbalans. De ziekte is als het ware een boodschap. Een boodschap die losgelaten kan worden als deze gehoord is. Een erg belangrijke vraag in het genezingsproces is dan ook : Wat is de boodschap van deze ziekte?

De boodschap van een ziekte is iets anders dan de oorzaak. Wat de precieze diepere oorzaak is van een ziekte is vaak ingewikkeld. Er is een samenspel van allerlei voorwaarden om tot een ziekte te kunnen leiden. De weerstand van de patiënt (erfelijkheid, immuunsysteem, innerlijke kracht, innerlijke wil, etc.), het ziekteverwekkende organisme/mechanisme (bacteriën, virussen, op hol geslagen cellen), de dagelijkse gewoonten van de patiënt (roken, alcohol, drugs, omgang met emoties, blootstelling aan toxische  stoffen), de leeftijd, het eetpatroon (ondervoeding of juist te calorierijk, gevarieerd, vol vitaminen etc.), de tijd van het jaar, en nog een groot aantal andere factoren dragen bij tot het uiteindelijke klinische resultaat.

Ziekte is een roep van de ziel. De klacht nodigt je uit actief te kijken naar jezelf. Op deze manier kun je ook echt verbinding krijgen en invloed op jouw eigen klachten. Onze levensenergie streeft in feite uit zichzelf naar doorstroming, harmonisering en balans. Als wij er maar niet tussen gaan zitten met onze mind en de zaak blokkeren. Uiteraard kun je bij een te hoge bloeddruk reguliere medicijnen innemen en is dit verstandig om te doen. Zeker gezien alle narigheid die gepaard gaan met de gevolgen van een te hoge bloeddruk, zoals een grotere kans op een herseninfarct, hartinfarct etc. Maar je kunt daarnaast ook proberen via bewustzijnswerk, beweging en meditatie je bloeddruk blijvend omlaag te krijgen.

Richard Hoofs (1965) is werkzaam als huisarts, acupuncturist en coach. Hij publiceerde vanaf 2000 regelmatig wetenschappelijke artikelen en boekrecensies in medische vakbladen, zoals Huisarts & Wetenschap, Medisch Contact en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Deze artikelen hadden met name betrekking op ADHD en kinderpsychiatrie in het algemeen. Hiervoor publiceerde hij in 2002 zijn eerste boek “Dokter is het ADHD?”, gevolgd door “Aandoeningen bij kinderen” in 2004. In 2005 werkt hij mee aan de ontwikkeling van de Nationale Richtlijn ADHD bij het Trimboschinstituut. In 2010 wordt Cirkel van Leven gepubliceerd. Hierin ervaringen van Hoofs als huisarts met het fenomeen bijna-dood-ervaringen en tekenen van leven van overledenen.

Richard Hoofs is naast traditioneel huisarts ook holist. Zijn reizen naar het verre Oosten, onder andere India, inspireerde hem tot een meer holistische kijk op het leven en op gezondheid. Eerder in 2009 verscheen dan ook zijn eerste spirituele werk over holistische geneeskunde ‘Zelfgenezing op doktersrecept’. Dit boek verbindt de westerse huisartsgeneeskunde met de op levensenergie gebaseerde wijsheden uit het oosten.

In 2012 volgt dan ‘Een nieuwe wereld binnen je bereik’, over de grote veranderingen die de mensheid en de planeet ondergaan. Uiteraard wordt hier ook door Hoofs de link gelegd met onze gezondheid. Hoofs blijft schrijven en zo zag ‘Nieuwe Geneeskunde’ het licht in 2013. In 2015 gevolgd door ‘Cafe Noir’, een roman deze keer met als thema het verlangen naar heelheid door de meest mystieke verbintenis die de mens kent: liefde en vriendschap in relatie tot onze levensbestemming.

Zijn laatste boek ‘De Heelmeesters’ gaat over de holistische geneeskunde zoals die tot ons is gekomen via de Egyptische sjamanen. Het boek legt de relatie uit tussen de gezondheid van het individu in relatie tot het geheel. In dat opzicht is het een geslaagde verbinding tussen de moderne geneeskunde en de oude Egyptische Heelkunde. De nadruk wordt gelegd op het zelf scheppen, het zelf verantwoordelijkheid nemen, voor niet alleen onze eigen wereld maar ook onze eigen gezondheid. Thema’s van Hoofs eerdere boeken vinden hier een duidelijke synthese. Er staan ook concrete tips en oefeningen in voor de lezer om zijn of haar gezondheid in deze chaotische tijd te ondersteunen. Het boek is prachtig geïllustreerd en vormgegeven.

Ook te reserveren, ons eet en weet arrangement (lezing inclusief maaltijd)
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk de lezing. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot de lezing. Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Prijs lezing inclusief maaltijd: € 43,- inclusief een drankje in de pauze van de lezing.

Prijs lezing: € 19,50 inclusief een drankje.

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

woensdag 16 november 2022

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€19,50. Incl. maaltijd: €43,-

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl
QR-code