Skip to main content

Meditatie en concert: Ralph Rousseau

Edisonwinnaar Ralph Rousseau presenteert op 2 december zijn succesvolle meditatieprogramma op CD. Tijdens dit bijzondere concert speelt hij naast de meditatie enkele nieuw ontdekte stukken van Georg Philipp Telemann. Voor het eerst te horen sinds 1735, natuurlijk op zijn prachtige, originele viola da gamba uit 1705. 

Bekijk hier alvast een voorproefje van de muziek van Ralph Rousseau

A meditation. Zo heet een stuk dat de Engelse componist Tobias Hume in 1605 componeerde. Een stuk voor een inmiddels bijna vergeten instrument. Een instrument waarvan moderne technieken laten zien dat het bij uitstek geschikt is om de menselijke hersengolven tot rust te “wiegen”: de viola da gamba. Het is voor neurologen niet nieuw dat muziek het menselijk brein tot rust kan brengen en zelfs meetbaar aan genezing kan bijdragen. Maar de Amerikaanse neurowetenschapper dr. Lana Morrow gaat nog een stapje verder. In een samenwerking tussen universiteiten in New York, Barcelona en Milaan en met behulp van een zelf ontwikkelde computer interface bestudeert zij de invloed die muziek en andere frequenties hebben op hersengolven. Zij was het die Ralph inspireerde om meditatieconcerten te gaan geven met de viola da gamba. Het instrument is hiervoor in haar ogen bij uitstek geschikt. De ongebruikelijk grote resonantie van het instrument heeft te maken met de manier waarop de snaren worden afgestopt door frets op de toets en door de zeer intieme manier waarop de vingers de haren van de strijkstok aanraken. Beide aspecten leiden tot een geluid dat zo rijk is aan boventonen, dat die tot in het voor ons onhoorbare kunnen doorgaan. Dit geluid is in staat om mensen in een rustige toestand van vredige “mindfulness” te wiegen.

Edisonwinnaar Ralph Rousseau is Neerlands bekendste ambassadeur van de viola da gamba en natuurkundige, maar beoefent ook al 25 jaar dagelijks meditatie en t’ai chi. Deze combinatie maakt dit tot een bijzondere voorstelling.

Prijs: € 15,-. Thee na afloop van het concert is inbegrepen.

Ook bij te boeken, ons luncharrangement (concert inclusief lunch)
Voor dit concert bieden wij het volgende arrangement:  lunch in combinatie met het concert. Het concert start om 12.00 uur in de kerk. Om 13.30 uur gaat de hartige proeverij van start. De proeverij bestaat uit hartige gerechtjes van het seizoen met een soep in koffiekop. Voor dit arrangement betaal je € 30,-. De genoemde prijs is inclusief concertkaart. Dit concert is ook los te bezoeken.

Entree: € 15,- inclusief drankje
Inclusief lunch: € 30,-

Geen velden gevonden.

Datum

zondag 02 december 2018

Tijd

12:00 - 13:30

Prijs

15,-. Inclusief lunch: € 30,-

Ticket

Lees verder

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl