Skip to main content

Boekpresentatie Mattias Desmet

Op dinsdag 1 maart presenteert Mattias Desmet zijn boek ‘De psychologie van totalitarisme’. Deze maand verschijnt het boek ‘De psychologie van totalitarisme’ van Mattias Desmet. “Binnen dit wereldbeeld is de vraag: ‘Wie ben ik?’ of ‘Waarom besta ik?’ naar de achtergrond gedrongen, tot ze de kop opsteken en er een zingevingscrisis ontstaat, zoals de laatste jaren vóór corona.” Aldus Mattias Desmet. 

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de thema’s die in zijn boek aan bod komen zoals ‘De kunstmatige maatschappij’, ‘Complot en ideologie’ en ‘Materie en geest’. Iddo Drevijn gaat met Mattias in gesprek. Er is ruimte voor vragen uit het publiek.

Korte inhoud

Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Het door Hannah Arendt opgeroepen dystopische toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door saaie bureaucraten en technocraten, tekent zich merkwaardig realistisch af aan de maatschappelijke horizon.

Totalitarisme is geen historische toevalligheid. Het is het logische gevolg van een waanachtig geloof in de almacht van het menselijke verstand; het is het symptoom bij uitstek van de Verlichtingstraditie. Dit boek presenteert een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het biedt daarbij ook een scherpe maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke cultuur, de klimaatbeweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis.

‘De psychologie van totalitarisme’ is deze avond verkrijgbaar. Mattias Desmet zal het boek signeren.

Kaarten reserveren

Dit evenement wordt door een externe partij georganiseerd en daardoor kan er niet via ons systeem gereserveerd worden. Aanmelden kan via door hier te klikken. 

Datum

dinsdag 01 maart 2022

Tijd

19:30 - 21:30

Prijs

€ 18,50

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl