Skip to main content

Concert – Marietta Petkova & Carel Kraayenhof

Op zondag 26 maart brengen Marietta Petkova (piano) en Carel Kraayenhof (bandoneon) een concert Op Hodenpijl. Twee meesters op hun instrument hebben elkaar gevonden in een autobiografisch getint programma, getiteld ‘De Hand van de Beer’. Vanuit bewondering voor elkaars kunstenaarschap en een onmiskenbare klik ontstond het idee voor een gezamenlijke tournee.

Met volksmuziek als onderliggend thema vertolken zij werken van o.m. Bach, Schubert, Albéniz en Argentijnse meesters als Piazzolla, Garçia en Soria. De composities worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, zoals die over beider fascinatie voor de legendarische klassieke pianist Svjatoslav Richter, wiens reuzenhand ooit het kleine kinderhandje van Marietta omvatte en ter ere van wie Carel een poëtisch pianowerk schreef, dat hij later speciaal voor Marietta omdoopte in ‘Ruka na Metchka (‘Hand van een Beer’). Een unieke topontmoeting tussen piano en bandoneon.

Marietta Petkova 

Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld.

Nog maar 10 jaar oud, won Marietta Petkova in 1978 de Grand Prix van het Nationale Piano Concours van Bulgarije. Dit was de eerste van een serie prijzen en finaleplaatsen in Italië, Tjechoslowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland (Concours Clara Haskil). In Nederland was zij o.m. winnares van het Eduard Flipse Concours. In 1993 werd haar door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa de prestigieuze titel ‘Lauréate Juventus’ toegekend.

In 1992 trad Marietta Petkova voor het eerst op in Nederland. Voor het tv-programma ‘Jonge Mensen op het Concertpodium’ vertolkte zij het 3e Pianoconcert van Rachmaninov met het Radio Symfonie Orkest. Vervolgens overrompelde zij pers en publiek met Rachmaninov-recitals in Amsterdam (Concertgebouw) en Nijmegen (De Vereeniging). ‘Petkova grandioos’ en ‘Pianiste Petkova: ideale Rachmaninov’, kopten De Telegraaf en NRC Handelsblad. Met haar live-opnames uit Lausanne van Rachmaninov’s complete Etudes-Tableaux en Preludes brak zij vervolgens internationaal door.

Tegenwoordig geniet Marietta Petkova een florerende carrière. Zij staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. ‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal’, schreef HP/De Tijd over haar populaire cd ‘Encores’ (toegiften). Ook werd zij al eens de ‘ideale Mozart-pianiste’ genoemd n.a.v. haar cd met het Concertgebouw Kamerorkest.

Marietta is Steinway Artist en heeft een succesvolle live-cd-serie op het label Bloomline, getuige vijfsterren-recensies in NRC Handelsblad voor de pianoconcerten van Chopin en Schumann (‘even bedwelmend als onontkoombaar’) en in Luister voor de Sonate van Liszt (‘Met een onblusbaar innerlijk vuur vinden zowel de duivelskunsten als de poëzie hun weg onder Petkova’s lenige vingers’). Op haar cd ‘En Face’ speelt zij Bach en Beethoven, live opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw. In 2017 bracht zij de 24 Preludes van Skrjabin en Chopin uit. Haar nieuwste album (eind 2019) met de 24 Preludes van Debussy betekende een nieuwe artistieke mijlpaal en ontlokte wederom superlatieven aan de pers. ‘Twee cd’s die dwingen tot ademloos luisteren, omdat het lijkt alsof de ziel van Debussy werkelijk zingt’ (Luister).

Carel Kraayenhof

Carel, geboren in 1958 te Waalre (NL), was acht jaar oud toen hij begon piano te spelen; hij kreeg les in klassieke muziek en speelde ragtime. Carel ontdekte de muziek als zijn grootste passie en inspiratiebron.

In het midden van de jaren 70 werd Carel sterk beïnvloed door zijn broer Jaap met Ierse, Schotse en Engelse volksmuziek en leerde hij zichzelf melodeon en Engelse concertina spelen. Begin jaren 80 ontdekte Carel de bandoneón: het geluid raakte hem tot diep in zijn hart. Vanaf dat moment wist hij zonder twijfel dat hij bandoneonist wilde worden.

Als autodidact leerde hij het complexe instrument bespelen en trad al snel op in drie zelf opgerichte tangobands: Tango Cuatro, Viento del Sur en Sexteto Canyengue. In 1987 werd hij door Astor Piazzolla gevraagd als bandoneonsolist voor diens Broadway-tangomusical Tango Apasionado in New York. In 1990 werd hij, samen met zijn Sexteto Canyengue, door Osvaldo Pugliese uitgenodigd om naar Argentinië te komen. In 1993 startte hij met collega Leo Vervelde de Vakgroep Argentijnse Tango aan de Afdeling Wereldmuziek van het Rotterdams Conservatorium Codarts en ontving de ‘Gouden Notenkraker’ van de Nederlandse Vereniging van Podiumkunsten. In 1996 trad het Sexteto Canyengue op tijdens het Montreal Jazz Festival. In 1997 en 1998 waren ze hoofdact van het Edinburgh Fringe Festival.

Op 2 februari 2002 maakte zijn carrière een grote sprong voorwaarts. Carel speelde ‘Adiós Nonino’ op het Nederlandse koninklijk huwelijk van ZKH Prins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta (nu ZKH Koning en Koningin van Nederland). Meer dan 55 miljoen mensen over de hele wereld keken naar de ceremonie. De ‘soundtrack’ van de bruiloft werd drievoudig platina. In de jaren daarna volgden verschillende prijzen, waaronder in 2003 de Edison People’s Choice Award Classic en in 2005 een officiële onderscheiding van de Argentijnse regering voor zijn inspanningen als ambassadeur voor de tangomuziek. In 2012 wordt Carel door Koningin Beatrix (NL) benoemd tot Officier van Oranje Nassau.

Carels concerten zijn sindsdien erg populair. Er zijn talloze tours (nationaal en internationaal*), albums, projecten en samenwerkingen met Nederlandse en internationale artiesten** geweest. Carel vierde het 30-jarig jublieum van zijn carrière met de theatertour genaamd ‘30!’, wat de laatste tour van zijn ensemble was. In 2018 ontving hij bovendien een Edison Oeuvre Award Jazz / Wereldmuziek voor zijn grote inzet voor de Nederlandse muziekcultuur.

Met meer dan 60 eigen composities is Carel ook een gevestigde naam voor tango en Zuid-Amerikaanse muziek. Van solostukken voor bandoneón of piano tot volledige orkestpartituren, alles is mogelijk in zijn creatieve geest.

Prijs concert: € 27,50 inclusief drankje.

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl. Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Klik hier voor onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

zondag 26 maart 2023

Tijd

12:00 - 13:30

Prijs

€ 27,50

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl