Skip to main content

Concert: Maria de Fátima

Op 13 november is Maria de Fátima te gast Op Hodenpijl. Zij brengt een bijzonder Fado-concert in de kerk. 

Maria de Fátima groeide op in de bairro de Boavista. Als achtjarig meisje zong Maria de Fátima twee liedjes van António Mourao. Kort daarop begon Maria de Fátima als kindster aan een carrière die van haar zou vragen dat ze leefde voor de muziek. Op haar twaalfde zong zij samen met Amália Rodrigues.

Zij ging niet meer naar school. Ze zong tot in de ochtenduren. Begeleid door haar moeder Maria de Travassos zong ze in casino’s en hotels de Fado’s die voor haar waren geschreven. Vanaf haar zestiende leidde ze een rondreizend bestaan.

Saudade. Deze term is altijd verbonden met het lot en dus met de Fado. En het lot, de Fado, wilde ook dat Maria de Fátima op haar één en twintigste naar Nederland vertrok, op de bonnefooi, optreden de in zaaltjes met een paar Portugezen en langzaam ook opgemerkt door de Nederlanders. Eerst in cafés, kleine theaterzaaltjes, ten slotte in de grote schouwburgen en concertzalen.

Op verzoek van Thé Lau zong Maria de Fátima op 21 juli 2014 ‘Liefde van later’ om samen met hem afscheid te nemen van het podium.

Hella S. Haasse verwoordde ooit het volgende: Muziek en literatuur zijn me noodlottig geworden, in die zin, dat het imaginaire, de abstracte voorstelling, de geestdrift die taal en toon over kunnen brengen, het onmiddellijke beleven in de weg staat”. Ik denk aan die heldere maar ook tragische woorden als ik denk aan Maria de Fátima. Want bij haar lot hoort ook dit noodlot. Bij haar leven ook het gemis aan leven. Want, het geldt voor iedereen, onmiddellijk na het realiseren van het lot is er ook het schaduwspel; het noodlot dat schemert tussen de klanken door. Omdat het leven nooit kan waarmaken wat de muziek beloofd. Muziek als een niet ingeloste belofte, het is een ritueel van gemis zoals ik Maria de Fátima, die haar veertig jarig jubileum vierde nadat ze op haar twaalfde een zangwedstrijd in Lissabon won en nu in Amsterdam onderweg is naar goud, heb zien optreden.

Ze zingt over de wind maar ze bevindt zich zelf in de windstilte kern van de levensstorm. Haar silhouet is een uitsparing in de donkerte waar haar begeleiders reageren op de maat die ze aangeeft met haar voet. Een concert van Maria de Fátima wint aan kracht door wat ze achterwege laat.

Door de Portugese president werd zij opgenomen in de ‘Orde van Infante D. Henrique’ voor haar verdienste omtrent deze muziek.

Daniel Raposo op de Portugese gitaar, Hans van Gelderen op de klassiek gitaar en Felix Hildenbrand op de contrabas begeleiden haar.

In het populaire programma ‘We Want More’ van SBS6 wist Maria deze zomer drie keer jury en miljoenenpubliek te overtuigen. Haar prachtige stem, haar weergaloze charisma en haar vertolkingen vol oprechte emoties kwamen binnen als de warme omhelzing waaraan iedereen behoefte heeft in deze onzekere tijd.

Ook te boeken, inclusief diner (niet meer mogelijk)
Het is helaas niet meer mogelijk het arrangement incl. diner te reserveren.
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een diner. Daarna volgt in de kerk het concert. De prijs voor het arrangement is inclusief toegang tot het concert.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Entree: €25,50 inclusief een drankje
Inclusief diner: € 48,-

Afmelden en voorwaarden
1) Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

 

Datum

zaterdag 13 november 2021

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 25,50.

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl
QR-code