Skip to main content

Rechten voor de Natuur – Jessica den Outer

Op woensdag 15 mei is milieujurist Jessica den Outer te gast Op Hodenpijl, zij zal een lezing geven over de Rechten van de Natuur.

Het klinkt zo’n eerste keer vast bizar, maar over de hele wereld krijgen bergen, rivieren en bossen eigen rechten. Na de juridische emancipatie van vrouwen en tot slaaf gemaakten is het tijd voor de volgende stap in het recht: eigen rechten voor de natuur. Dat dwingt ons onszelf te plaatsen in het perspectief van de natuur en haar belangen beter mee te nemen in besluitvorming. Den Outer schreef het boek ‘Rechten voor de Natuur’ en zal ons op deze avond meenemen in voorbeelden over de hele wereld, van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, rechten voor Moeder Aarde in Ecuador tot de hevig vervuilde zoutwater lagune Mar Menor in Spanje. Het is de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw, en ook in Nederland klinken stemmen om rechten te geven aan de Waddenzee, Amelisweerd, de Noordzee en de Maas. Het belooft een avond vol inspiratie en interactie te worden.

Over Jessica:
Jessica den Outer (1996) heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Den Outer zet zich graag praktisch in. Zo schreef zij mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet (Earth Advocacy Youth).

Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen, waaronder het Duurzame Lintje in 2023. In 2019 werd den Outer als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2023 verscheen haar boek ‘Rechten voor de Natuur’ (Lemniscaat) waarin zij de verhalen achter wereldwijde voorbeelden van Rechten voor de Natuur vertelt. In 2023 behaalde de Rechten voor de Natuur beweging de derde plek in de Duurzame 100 van de Trouw.

Prijs lezing: € 21,50

Prijs lezing inclusief maaltijd: €49,-

Genoemde prijzen zijn exclusief €1,- servicekosten.

Datum

woensdag 15 mei 2024

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 21,50

Locatie

Kerk
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl