Skip to main content

The Best of Einaudi (ligconcert) – Jeroen van Veen

De internationaal vermaarde pianist Jeroen van Veen speelt de complete werken van de beroemde Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Zijn muziek werd o.a. bekend door zijn soundtracks in de film ‘Intouchables’ (2011). Zijn minimalistisch aandoende muziek is nauw verwant aan popmuziek en begeeft zich daarmee op een bijzonder gebied. Inmiddels heeft de muziek van Einaudi al vele harten gestolen en staat zijn muziek hoog in de hitlijsten. Let op; tijdens dit concert zijn alleen ligplekken beschikbaar. 

Ooit studeerde Ludovico Einaudi bij componist Luciano Berio. Niet dat je daar nog iets van terughoort, want Einaudi ging zijn eigen weg. Hij ontwikkelde een muzikale taal die door miljoenen luisteraars wordt gewaardeerd en die een brug slaat tussen popmuziek en hedendaagse klassieke muziek. Einaudi past in de traditie van Arvo Pärt, Glass, Górecki, Nyman en Philip Glass. Er wordt veel gebruik gemaakt van minimalistische patronen. Misschien is ‘simpel’ een beter woord. Met bijna niets creëert hij een dromerige klankwereld die ook voor de minder geoefende oren goed toegankelijk is. Voor zover er al sprake is van melodielijnen zijn ze eenvoudig van aard. Einaudi’s muziek schept een ervaring van tijdloosheid, en gaat niet duidelijk ergens naartoe. De muziek kabbelt rustig voort, zonder bestemming. Deze vertraging in de muziek en beleving van de tijd staat haaks op de recente ontwikkelingen in onze maatschappij; deze gaan immers steeds sneller en vluchtiger. Misschien is dit wel een verklaring voor de enorme populariteit van deze muziek.

De werken die vanavond op het programma staan zijn een combinatie van de hitlijsten van ITunes en Spotify, aangevuld met eigen contrasterende composities van Einaudi geschreven tussen 1996 en 2023. Ritmische patronen worden afgewisseld met open klankvelden waarbinnen weinig plek is voor dissonanten; je waart je even in de hemel.

The best of Einaudi

Ludovico Einaudi (1955)

Het programma duurt ongeveer 90 minuten en wordt zonder pauze gespeeld. De werken worden als één lange compositie gespeeld door Van Veen.

Una mattina                                        Una Mattina (2004)

Ora                                                        Una Mattina (2004)

Nuvole Bianche                                  Una Mattina (2004)

Uno                                                       Divenire (2006)

Giorni                                                   I Giorni (2001)

Limbo                                                   I Giorni (2001)

Primavera                                            Divenire (2006)

Low Mist                                             Seven Days of Walking (2019)

Gravity                                                 Seven Days of Walking (2019)

Passaggio                                             Le Onde (1996)

Fly                                                         Divenire (2006)

Monday                                                Divenire (2006)

Atoms                                                   Underwater (2022)

Oltremare                                            Divenire (2006)

Nightbook                                            Nightbook (2009)

Lady Labyrinth                                   Nightbook (2009)

The Crane Dance                               Nightbook (2009)

The Tower                                           Nightbook (2009)

Una mattina                                       Una Mattina (2004)

Jeroen van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Als pianist is hij prijswinnaar van diverse concoursen en geeft hij concerten over de hele wereld. Daarnaast nam hij reeds 250 cd’s, 5 dvd’s en 6 dubbel Lp’s op voor diverse labels. In de meest gevallen was hij de ontwikkelaar, technicus, editor, uitvoerende en eindverantwoordelijke van deze producties. Van Veen is volgens een aantal critici dé ‘minimal music’ specialist, maar werkte ook o.a. samen met Robert Craft aan het oeuvre van Igor Stravinsky voor piano. Ook nam hij al het werk van Simeon ten Holt op voor meerdere piano’s in samenwerking met diverse collega’s. Van Veen is regelmatig te gast als jurylid in internationale concoursen en is Director of artistic Development voor de International Murray Dranoff Two Piano Foundation in Miami.

Als componist/arrangeur maakt Van Veen gebruik van elektronische muziek is sterk geïnspireerd door minimal music met crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, AvantGarde, Techno, Trance en Pop Muziek. Zijn 24 minimal preludes die hij schreef van 1999 tot 2006 verschenen integraal op de Cd box Minimal Piano Collection. In 2014 verscheen zijn box Piano Works met een selectie eigen werken op 5 cd’s. Zijn oeuvre omvat inmiddels een kleine 150 composities.

‘Ik zie in de repetitieve muziek een vergelijking met de manier waarop onze samenleving is opgezet. Als je ziet hoe we bomen planten naast ons wegennet, hoe we bouwen, hoe we dingen produceren – alles gaat in series. Maar nooit exact gelijk, de herhaling is nooit dodelijk.’

‘Dutch pianist and composer, Jeroen van Veen, the leading exponent of minimalism in Holland today’, Alan Swanson (Fanfare, 2010)

Zelf meenemen
We willen je vragen om een eigen matje mee te nemen om op te liggen. Er is een (zeer) beperkt aantal matjes aanwezig. Verder is het wellicht lekker om een dekentje en/of een kussentje mee te nemen. Trek makkelijke kleding aan zodat je zo comfortabel mogelijk kunt liggen.

Ook te boeken, ons arrangement (concert inclusief maaltijd)
Speciaal voor dit concert bieden wij je het volgende arrangement: een maaltijd in combinatie met het concert. Het concert start om 20.00 uur in de kerk.

Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt het concert. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot het concert.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Entree: € 47,-
Inclusief maaltijd: € 76,50

Genoemde prijzen zijn exclusief €1,- servicekosten.

Datum

zaterdag 24 augustus 2024

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 47,00

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl