The Best of Einaudi – Jeroen van Veen

De internationaal vermaarde pianist Jeroen van Veen speelt op zaterdag 14 mei de complete werken van de beroemde Italiaanse componist Ludovico Einaudi Op Hodenpijl . Zijn muziek werd o.a. bekend door zijn soundtracks in de film ‘Intouchables’ (2011). Zijn minimalistisch aandoende muziek is nauw verwant aan popmuziek en begeeft zich daarmee op een bijzonder gebied. Inmiddels heeft de muziek van Einaudi al vele harten gestolen en staat zijn muziek hoog in de hitlijsten.

Ooit studeerde Ludovico Einaudi bij componist Luciano Berio. Niet dat je daar nog iets van terughoort, want Einaudi ging zijn eigen weg. Hij ontwikkelde een muzikale taal die door miljoenen luisteraars wordt gewaardeerd en die een brug slaat tussen popmuziek en hedendaagse klassieke muziek. Einaudi past in de traditie van Arvo Pärt, Glass, Górecki, Nyman en Philip Glass. Er wordt veel gebruik gemaakt van minimalistische patronen. Misschien is ‘simpel’ een beter woord. Met bijna niets creëert hij een dromerige klankwereld die ook voor de minder geoefende oren goed toegankelijk is. Voor zover er al sprake is van melodielijnen zijn ze eenvoudig van aard. Einaudi’s muziek schept een ervaring van tijdloosheid, en gaat niet duidelijk ergens naartoe. De muziek kabbelt rustig voort, zonder bestemming. Deze vertraging in de muziek en beleving van de tijd staat haaks op de recente ontwikkelingen in onze maatschappij; deze gaan immers steeds sneller en vluchtiger. Misschien is dit wel een verklaring voor de enorme populariteit van deze muziek.

De werken die vanavond op het programma staan zijn een combinatie van de hitlijsten van Itunes en Spotify, aangevuld met eigen contrasterende composities van Einaudi geschreven tussen 1996 en 2019. Ritmische patronen worden afgewisseld met open klankvelden waarbinnen weinig plek is voor dissonanten; je waart je even in de hemel.

‘Een streling voor het oor!’ aldus Van Veen.

The best of Einaudi – Ludovico Einaudi (1955)

Het programma duurt ongeveer 100 minuten en wordt zonder pauze gespeeld. De werken worden als één lange compositie gespeeld door Van Veen.

 

Una mattina                                        Una Mattina (2004)

Ora                                                        Una Mattina (2004)

Nuvole Bianche                                  Una Mattina (2004)

Uno                                                       Divenire (2006)

Giorni                                                   I Giorni (2001)

Limbo                                                   I Giorni (2001)

Primavera                                            Divenire (2006)

Low Mist                                             Seven Days of Walking (2019)

Gravity                                                 Seven Days of Walking (2019)

Passaggio                                             Le Onde (1996)

Fly                                                         Divenire (2006)

Monday                                                Divenire (2006)

Oltremare                                            Divenire (2006)

Nightbook                                            Nightbook (2009)

Lady Labyrinth                                   Nightbook (2009)

The Crane Dance                               Nightbook (2009)

The Tower                                           Nightbook (2009)

Una mattina                                       Una Mattina (2004)

Jeroen van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1993 afstudeerde bij Alwin Bär en Hakon Austbö. Ook volgde hij diverse masterclasses bij Claude Helffer, HansPeter en Volker Stenzl en Roberto Szidon. Jeroen speelde als solist met orkest o.l.v. Howard Williams, Peter Eötvös, Robert Craft, Neil Stulberg en Max Pommer en werkte mee aan diverse festivals. Ook speelde Van Veen pianorecitals en concerten in Noord- en Zuid Amerika, Azië, Europa en Rusland.

Naast pianist is Van Veen ook regelmatig Jurylid van divers pianoconcoursen. Als pianist en initiator is hij onderdeel van Pianoduo Van Veen, Pianoduo Sandra & Jeroen, International Piano Quartet en het Piano Ensemble. Als componist/arrangeur maakt Van Veen gebruik van elektronische muziek is sterk geïnspireerd door minimal music met crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, AvantGarde, Techno, Trance en Pop Muziek. Recente werken zijn de Minimal Preludes die veel worden uitgevoerd in binnen- en buitenland. Onder de noemer Minimal Piano Collection verzamelt Van Veen pianomuziek die onder de categorie Minimal Music vallen. Vele componisten weten hem te bereiken en schrijven stukken voor hem. Zo groeit de collectie met nieuwe werken, maar vindt hij ook oudere stukken.

Tegenwoordig is Jeroen van Veen directeur van Van Veen Productions, voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation ( Van Veen kende de componist erg goed en was bevriend met de hem tot aan zijn dood in 2012). Inmiddels heeft Van Veen meer dan 190 albums opgenomen voor Brillant Classics en zijn eigen label PIANO. Opname locaties variëren van Abbey Road Studios tot kerken en concertzalen. Van Veen werkte als componist samen met Itzik Galili, Douglas Lee en Luk Perceval. Diverse dans en theaterproducties maken gebruik van zijn muziek. Tevens schreef hij filmmuziek voor o.a. Hotwax dat in 2015 in première ging tijdens het Nederlands Film Festival. Sinds 2004 is Jeroen ‘Director of Artistic Development” voor de International Murray Dranoff Two Piano Foundation die gehuisvest is in Miami, V.S.

In 2016 ontving hij de NPO Radio4 prijs en tevens een award voor de verkoop van meer dan 100.000 cd’s van de Canto Ostinato! Van de albums met de muziek van Pärt, Einaudi en Tiersen zijn miljoenen exemplaren verkocht.

Ook te boeken, inclusief maaltijd (uitverkocht)
Tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk het concert. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot het concert.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Entree: € 21,- inclusief een drankje
Inclusief maaltijd: € 43,50

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

zaterdag 14 mei 2022

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 21,-. Inclusief maaltijd: € 43,50

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl
QR-code

© Op Hodenpijl. All rights reserved. Powered by Updategeregeld.nl.