Skip to main content

Lezing Fresia’s voor mevrouw Brak – Jannetje Koelewijn – geannuleerd

Op zondag 13 juni is Jannetje Koelewijn te gast Op Hodenpijl voor een lezing. Jannetje Koelwijn schreef het boek Fresia’s voor Mevrouw Brak, een boek over de laatste jaren van haar ouders. 

Deze lezing is helaas geannuleerd. Indien u gereserveerd heeft voor deze lezing, komt uw reservering automatisch te vervallen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

Waarom schrijf je over je familie? En hóe schrijf je over je familie? Jannetje Koelewijn (Amsterdam, 1959) publiceerde in 2011 het boek De hemel bestaat niet, over het (gereformeerde) leven van haar ouders (40.000 verkochte exemplaren). In september 2020 verscheen Fresia voor mevrouw Brak, over de laatste jaren van haar ouders.

‘Schitterende kroniek van de grote sociale veranderingen sinds de Tweede Wereldoorlog’ schreef Aleid Truijens van de Volkskrant over het eerste boek. En over het tweede: ‘Een schrijnend liefdesverhaal’, ‘superieur’ gecomponeerd en ‘meesterlijk’ geschreven. Maarten ’t Hart noemde het eerste boek in NRC ‘uitmuntend’. Het tweede vindt hij ‘nog beter’. Een ‘prachtig boek, levendig, vaak heel grappig, ontroerend, schokkend soms ook, maar nergens sentimenteel, een juweel.’

Jannetje Koelewijn, sinds 1997 redacteur van NRC, zal in haar lezing vertellen hoe ze in 2009 ‘min of meer vanzelf’ haar vader begon te interviewen: hij werd tachtig en wilde zijn herinneringen gaan opschrijven, alleen kon hij door zijn toenemende slechtziendheid de letters op zijn beeldscherm niet meer zien.

Ze bood aan om hem te helpen en realiseerde zich dat ze eigenlijk niets van hem wist. Hij was een autoritaire man, gereformeerd van de oude stempel, en met elkaar praten was er nooit bij. Die gesprekken begonnen zeer onwennig, maar geleidelijk aan werden ze steeds intiemer, en om zijn geheugen op te frissen gingen ze op reis naar de allerlei plaatsen uit zijn verleden. Hoe zat het nou met zijn geloof? Waarom was hij altijd zo vreselijk streng voor zijn kinderen geweest?

Haar moeder leefde in die tijd nog van tafel en bed gescheiden van haar man, en haar ging Jannetje Koelewijn ook interviewen. Waarom was het huwelijk stukgelopen? Waarom was ze zo vreselijk ongelukkig geworden?

In de laatste jaren van hun leven woonden Wim Koelewijn en Renske Brak bij haar om de hoek in een verzorgingshuis. Ze zag hen bijna dagelijks en in haar lezing zal ze ook vertellen hoe dat was.

Extra bij te boeken, ons luncharrangement.
Om 12.30 uur gaat de hartige proeverij van start. De proeverij bestaat uit hartige gerechtjes van het seizoen met een soep in koffiekop. De genoemde prijs is inclusief entreekaart.

Om 14.00 uur is de aanvang van de lezing in de kerk.

Entree: € 18,50
Inclusief lunch: € 34,50

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

zondag 13 juni 2021

Tijd

14:00 - 16:00

Prijs

€ 18,50. Inclusief lunch: € 34,50

Locatie

Kerk
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl