Skip to main content

Inleiding Jan van Veldhoven over Erkelens collectie

Op zondag 8, 15 en 22 mei geeft Jan van Veldhoven een inleiding over het verzamelen van de interessante Erkelens collectie welke de gehele maand mei in Op Hodenpijl te bezichtigen is.
LET OP: de rondleiding van 22 mei start om 16.00 uur!! 

In de maand mei is er een overzichtstentoonstelling van Frans Erkelens. Zijn schilderijen sluiten in grote mate aan bij de serene en mystieke ambiance van Op Hodenpijl. Frans Erkelens werd geboren in 1937 in Bandung, Indonesië. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in het jappenkamp. In 1947belandde hij in Nederland en ging, na het gymnasium, naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1960 cum laude slaagde.

Zijn carrière begon hij als surrealistisch schilder omdat hij reeds in Indonesië op een vanzelfsprekende wijze was ingewijd in de spirituele wereld. In 1964 ontmoette hij Johfra en Diana van den Berg. Bij haar ontwikkelde hij verder in zijn talent. Begin jaren 70 werd hij lid van ‘De zeven Metarealisten’. Het waren allen fijnschilders, die er naar streefden realisme te verbinden met droombeelden en visioenen, vaak situerend in arcadische landschappen. Erkelens ging in het begin volkomen hierin mee. Enkele schilderijen vanuit die tijd zijn aanwezig. De Metarealisten organiseerden 7 grote exposities in verschillende steden, die door ruim zo’n 4800 mensen werden bezocht.

In 1976 viel de groep uiteen en ontwikkelde hij zijn eigen stijl, waarbij de invloed van de Indonesische cultuur, maar ook die van Thailand, de Engelen, het Jodendom en de clowns. De laatste jaren schilderde hij alleen nog abstract. Uit alle episodes wordt geëxposeerd.

Hij schiep meer dan 3000 schilderijen, die zich wereldwijd in vele particuliere collecties bevinden. Frans Erkelens overleed op 5 november 2016.

De nu geëxposeerde schilderijen zijn te koop.

Kaarten reserveren

Dit evenement is op basis van losse inloop.

Datum

zondag 08 mei 2022

Tijd

15:00 - 16:00

Prijs

Vrije toegang

Locatie

Kerk
Categorie