Skip to main content

Geld & bewustzijn – Ad Broere

Veel mensen zijn van mening dat geld lastig en overbodig is. De ervaringen met geld kunnen zo pijnlijk zijn dat men zich er niet mee bezig wil houden. Dit is begrijpelijk, want geld zoals het nu is draagt zelden bij aan geluk en welzijn.

De materiële wereld wordt echter beheerst door mensen die juist wel alles inzetten om steeds meer geld en bezit naar zich toe te trekken. De superrijken ontlenen macht en invloed aan hun bezit en beperken ze daardoor de materiële levens van mensen die daar niet zo mee bezig zijn.

Als het daarbij bleef dan zou het nog een keuze zijn om eraan mee te doen of niet. De honger van de hebzuchtige is echter zo groot dat ze zelfs het kleine stukje aarde willen afnemen dat ook de niet zo materialistisch ingestelde nodig hebben om hun leven te kunnen leven. Bovendien veranderen ze de aarde in een grote puinhoop door de natuur te vernietigen in hun onstuitbare drang om alles in geld om te zetten. Dit monster is al een eind gevorderd om de aarde onleefbaar te maken. Het moet worden gestopt als we althans de kans willen hebben om te herstellen wat vernield is en als we met elkaar een menswaardige samenleving willen ontwikkelen, waarin ‘genoeg is voor ieders behoefte, maar niet voor de hebzucht van enkelen’.

Ad Broere gaat met een eenvoudig voorbeeld toelichten waarom geld, dat door schuld ontstaat en waarover rente moet worden betaald, ongelijkheid en problemen veroorzaakt. Er wordt echter vooral ook gesproken over oplossingen met de bedoeling dat je geïnspireerd wordt en ook een idee kan krijgen over waar jij je schouders onder kunt zetten.

Ad Broere
In het vijfde boek van Ad Broere ‘Geld in de bijrol’, staat centraal hoe het vastgelopen financiële stelsel kan worden vernieuwd om ruimte te geven aan de ontwikkeling van een menswaardiger samenleving. Deze verandering is geen vage utopie, maar pure noodzaak als wij willen dat de aarde aan de huidige en de toekomstige generaties een reële mogelijkheid biedt op welzijn en geluk voor velen.

‘Geld in de bijrol’ is het eerste Nederlandstalige boek waarin heel expliciet de kernoorzaak wordt ontrafeld van waarom dit geldstelsel telkens weer vastloopt. Van oudsher profiteert slechts een relatief kleine groep van de winstmogelijkheden die het financiële stelsel biedt. Verreweg de meeste mensen ondervinden er tot vandaag de dag vooral hinder van. Bovendien genereert het ongelijkheid, groeidwang en periodiek steeds weer optredende crisissen en oorlogen. Dit boek laat zien dat het ook anders kan. Met mens, natuur en samenleving centraal en geld in de bijrol.

Ad is van huis uit econoom. Hij werkte in het bedrijfsleven, bank en onderwijs. Daardoor heeft hij een veelzijdige ervaring opgedaan en is Ad in staat om goed onderbouwde informatie te geven op een voor het moeilijke onderwerp waarover hij veel spreekt begrijpelijke manier.

Ad Broere is te zien geweest voor EenVandaag, NTR, Café Weltschmerz, Salto TV en AvroTros Radar. Hij onderhoudt een blog waarop regelmatig artikelen van zijn hand worden geplaatst (www.adbroere.nl). Ad kreeg twee keer de Frontier Award uitgereikt, in 2011 en 2015.

Eerder verschenen ´Een menselijke economie´ (2009), ‘Ending the global casino’ (2010), ‘Geld komt uit het niets’ (2012) en ‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’ (2015).

Ook te boeken, ons eet en weet arrangement (inclusief maaltijd)
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk de lezing. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot de lezing.

Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Entree: € 16,50 inclusief thee na afloop
Inclusief maaltijd: € 37,-

Afmelden en voorwaarden
1) Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Geen velden gevonden.

Datum

woensdag 22 mei 2019

Tijd

20:00 - 22:00

Prijs

€ 16,50. Incl. maaltijd: € 37,-

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl