CD-presentatie Marietta Petkova

Op zondag 1 december brengt toppianiste Marietta Petkova werk van haar nieuwste CD “Feux d’Artifice'”. Op het programma staan 24 Preludes, Boek I en II, het baanbrekend werk van Claude Debussy, live opgenomen in Lausanne (CH).

Marietta heeft een bijzondere positie in het nuchtere polderlandschap van de Nederlandse pianistiek. Steinway Artist Marietta Petkova (Roese, 1968) woont al jaren in Almere, maar juist daar nam haar Slavische ziel een hoge vlucht. Na haar opleiding in Sofia, kwam de Bulgaarse pianiste naar Nederland, om door te studeren bij Jan Wijn, de ongekroonde koning onder de vaderlandse pianopedagogen. Ook volgde ze lessen bij de Hongaars-Amerikaanse György Sebök (1922-1999), die vanwege zijn scherpe psychologische inzichten door zijn leerlingen op handen werd gedragen. Petkova absorbeerde het beste van beide leraren en gaf er haar eigen gevoelige draai aan. Dat doet zij nog steeds, zoals u zult merken tijdens haar recital. Petkova is een pianiste voor fijnproevers en onorthodoxe muziekliefhebbers. Haar bezielde spel is een ode aan de verbeelding en het gevoel.

En dat niet alleen in de muziek van romantische componisten als Chopin, maar juist tijdens haar verrassend evocatieve, doorleefde en levendige lezingen van de Préludes van Debussy. Met een prachtige timing en plastische dynamiek diept ze alle mogelijkheden van klank en kleur op uit de partituur, om in krachtig ademende lijnen de ijle droomwerelden en aardse natuurtaferelen van Debussy’s ‘klankimpressies’ harmonisch uit te bouwen en tot de verbeelding te laten spreken, zó mooi en puur dat ze tastbaar en zelfs zichtbaar worden.

“Marietta heeft de Franse componist weten los te weken uit de gangbare ‘Franse’, vaak enigszins afstandelijke en onderkoelde interpretaties. Terecht, want uiteindelijk zitten er goed verborgen tussen de kiemcellen ook in de muziek van Debussy ongrijpbare ‘voiles’ van emoties verborgen”.

– Wenneke Savenije | De Nieuwe Muze

Prijs concert: € 19,- inclusief een drankje na afloop

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

zondag 01 december 2019

Tijd

12:00 - 13:15

Prijs

€ 19,-

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl
QR-code

© Op Hodenpijl. All rights reserved. Powered by Updategeregeld.nl.