Skip to main content

Democratie 4.0 – Bob de Wit

Bob de Wit, schrijver van het boek Society 4.0 en professor aan de Nyenrode Business Universiteit geeft op woensdag 30 november een lezing over op weg naar Democratie 4.0. 

Onze samenleving is in transitie van het industriële tijdperk Society 3.0 naar Society 4.0, en dus ook het huidige politieke stelsel. Het huidige politieke systeem is gebaseerd op het balanceren van de twee maatschappelijke factoren arbeid (‘links’) en kapitaal ‘(rechts’), maar dit is inmiddels niet meer van toepassing. ‘Links’ is gedecimeerd en richt zich op andere thema’s zoals natuur (‘Groen Links’) en er komen steeds meer partijen die links noch rechts zijn of vooral thematisch. Er is een heel nieuw politiek stelsel nodig in Society 4.0.

Bob de Wit, Hoogleraar Strategisch Leiderschap en auteur van Society 4.0, presenteert zijn visie op Democratie 4.0. In zijn visie moeten we – met gebruikmaking van moderne technologie zoals de blockchain – overgaan naar een directe democratie, waarbij burgers worden geraadpleegd over maatschappelijke thema’s en waarbij volksvertegenwoordigers direct worden gekozen. Fundamentele veranderingen zijn dat niet meer op partijen wordt gestemd (indirecte democratie) maar op personen, en dat burgers vooral worden geraadpleegd op onderwerpen die hun eigen regionale onderwerpen aangaat. Kortom, we moeten op weg naar Democratie 4.0.

Na een introductie van Bob de Wit over Democratie 4.0 zal er een dialoog met de zaal worden gevoerd, waarbij de betekenis voor de regionale democratie wordt verkend. Ook wordt besproken hoe de transitie van Democratie 3.0 naar Democratie 4.0 zal gaan plaatsvinden. Wordt het een ‘fluwelen revolutie’?

Prof. Dr. Bob de Wit is verbonden aan Nyenrode Business Universiteit als Hoogleraar Strategic Leadership. Hij is ook directeur van het strategie advies bedrijf Strategy Works te Rotterdam, gespecialiseerd in visie- en strategieontwikkeling. Hij heeft talloze publicaties op zijn naam staan, de internationaal bekendste zijn ‘Strategy’ en ‘Strategy Synthesis’.

Ook te reserveren, ons eet en weet arrangement (lezing inclusief maaltijd/niet meer mogelijk)
Het is helaas niet meer mogelijk deze lezing incl. diner te reserveren.
Het werkt als volgt: tussen 17.30 tot 18.00 uur kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd. Deze bestaat uit een kop soep vooraf & een verrassingsmaaltijd van de chef. Daarna volgt in de kerk de lezing. De prijs voor het eet en weet arrangement is inclusief toegang tot de lezing. Meld aan onze collega’s dat je gebruikt maakt van het arrangement en reserveer vooraf. Dieetwensen? Laat het ons weten.

Prijs lezing inclusief maaltijd: € 43,- inclusief een drankje in de pauze van de lezing.

Prijs lezing: € 19,50 inclusief een drankje.

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Datum

woensdag 30 november 2022

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl