Skip to main content

Concert – Fado Ao Centro & João Farinha

Op zondag 12 februari brengt Fado Ao Centro het Portugese levenslied: Fado. Dit in de Coimbrastijl, de meer verfijnde vorm van Fado. De muziek wordt uitgevoerd door de Portugese zanger João Farinha en 3 gitaristen.

Coimbra fado is een unieke en krachtige muziek- en zangstijl. In tegenstelling tot de fado van Lissabon, die voornamelijk door vrouwen wordt gezongen, zijn de stemmen van de fado van Coimbra uitsluitend mannelijk en behoren de meeste toe aan huidige of voormalige studenten van de prestigieuze universiteit van Coimbra. De universitaire band wordt versterkt door de zangers en de begeleidende gitaristen die de traditionele zwarte capes dragen die synoniem zijn aan het studentenleven.

De studenten van Coimbra hebben de gewoonte om sinds de 16e eeuw in de straten van de stad te zingen, waarbij hun stemmen de stilte van de nacht doorbreken met serenades en ballads. Fado werd in de 19e eeuw populair in Lissabon en werd naar Coimbra gebracht door de studenten die hier kwamen studeren. Deze nieuwe vorm van muziek werd snel geadopteerd en aangepast in de stad. In de loop van de tijd evolueerden de kernelementen van klassieke gitaar, Portugese gitaar en zang naar een andere versie van fado die traditionele muzikale invloeden bevat, geïntroduceerd door studenten uit verschillende regio’s van Portugal.

Fado ao Centro kan vertaald worden als “fado in het centrum” of “fado naar het centrum”. De groep beschouwt het graag als “fado to the core” – van hun land, hun stad en zichzelf. Hun liefde voor fado is zo sterk dat ze het willen delen met anderen, of het nu medemuzikanten en academici zijn, lokale fans die zich graag laten meevoeren door de emoties die hun liedjes oproepen, of nieuwsgierige toeschouwers die misschien nog nooit van hebben gehoord Coimbra fado.

Prijs concert: € 21,-

Afmelden en voorwaarden
Voor al onze evenementen geldt: mocht je onverwachts verhinderd zijn, laat het ons dan weten via info@ophodenpijl.nl (en niet telefonisch). Je kunt tot uiterlijk een week vooraf afmelden. Niet afmelden betekent dat wij je de kosten toch in rekening moeten brengen. Zie onze algemene voorwaarden: https://ophodenpijl.nl/informatie/algemene-voorwaarden/

Tags: ,

Datum

zondag 12 februari 2023

Tijd

15:00 - 16:30

Prijs

€ 21,00

Locatie

Kerk
Categorie
Op Hodenpijl

Organisator

Op Hodenpijl
Telefoon
015-3801840
E-mail
info@ophodenpijl.nl